Acest proiect e de vânzare, pentru mai multe informații: asigurari@asigoo.ro sau pe +4 0723 369 607
AsiGoo.ro-user
Intra în cont
Înregistrare

RAR: Precizări cu privire la utilizarea anvelopelor de iarnă!

Home / Blog / RAR: Precizări cu privire la utilizarea anvelopelor de iarnă!
RAR: Precizări cu privire la utilizarea anvelopelor de iarnă!
adaugat 18 Oct 2021
Distribuie
Printr-un comunicat, Registrul Auto Român (RAR) aduce lămuriri cu privire la utilizarea anvelopelor de iarnă, în contextul în care, în anumite regiuni din țară, ninsorile au început deja.

Mai exact, RAR subliniază că, atâta timp cât sunt marcate pentru utilizarea pe noroi și zăpadă, toate anvelopele îndeplinesc condițiile legale și pot fi folosite pe perioada iernii, fără să existe riscul amendării, chiar dacă sunt comercializate sub denumirea de “all season”. Codul rutier stabilește că cei ce conduc pe drumuri acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei trebuie să-și doteze mașinile cu anvelope de iarnă.


Precizarea RAR apare în contextul în care, de câteva zile, s-au propagat în spațiul public informații neadevărate, potrivit cărora, “posesorii de anvelope promovate comercial drept «all season» vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece”, după cum scrie în comunicatul de azi al instituției.

În acest context, RAR transmite faptul că “toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”.

Codul rutier (OUG 195/2002), așa cum a fost modificat acum zece ani, prin OG 5/2011, stabilește că reprezintă contravenție “conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă (…)”.

După cum se vede, Codul rutier nu stabilește o dată exactă pentru dotarea mașinii cu anvelope de iarnă, ci prevede obligativitatea utilizării lor atunci când condițiile meteo dintr-o anumită regiune o impun.

În Codul rutier nu apar caracteristicile exacte ale anvelopelor de iarnă, ci ele sunt stabilite potrivit unor reglementări europene. Mai exact, Regulamentul Comisiei Economice nr. 54/2008 privind omologarea anvelopelor pneumatice pentru vehiculele comerciale și remorcile acestora prevede că pe anvelopele de iarnă trebuie să apară “marcajul M + S sau MS sau M.S. sau M & S”.

„M” reprezintă abrevierea de la cuvântul „mud” (noroi, în engleză), iar „S” este abrevierea de la „snow” (zăpadă, în engleză).

“Prin urmare, atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S, nu există sancțiuni”, a subliniat RAR.

Cei ce nu își dotează mașina cu anvelope ce respectă caracteristicile de mai sus atunci când merg pe drumuri cu polei sau zăpadă riscă amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei (clasa a IV-a – de la nouă la 20 puncte-amendă).

Sursa: avocatnet.ro