Acest proiect e de vânzare, pentru mai multe informații: asigurari@asigoo.ro sau pe +4 0723 369 607
AsiGoo.ro-user
Intra în cont
Înregistrare

Ce lucruri trebuie să ai neapărat în mașină ca să nu iei amendă

Home / Blog / Ce lucruri trebuie să ai neapărat în mașină ca să nu iei amendă
Ce lucruri trebuie să ai neapărat în mașină ca să nu iei amendă
adaugat 17 Jun 2021
Distribuie
Legislația rutieră impune șoferilor să aibă la ei sau în mașină o serie de documente și obiecte care pot face obiectul unui eventual control. Iată ce lucruri trebuie să ai neapărat în mașină ca să nu iei amendă dacă ești oprit de un polițist.

Recent, legislația a eliminat unul dintre actele care adat bătăi de cap (și a scos bani din buzunar) șoferilor: polița RCA imprimată pe hârtie. Cu toate acestea, alte acte și obiecte trebuie să se afle întotdeauna la îndemână atunci când circulăm cu mașina.

Ce acte trebuie să ai în mașină care să nu iei amendă?

În categoria documentelor pe care orice șofer trebuie să lei aibă la el atunci când circulă cu mașina amintim actul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare al mașinii. Acesta, la rândul său, trebuie să menționeze Inspecția Tehnică Periodică aflată în perioada de valabilitate. Un alt document, devenit obligatoriu din 2014, este certificatul de inspecție tehnică periodică, care este primit odată cu efectuarea ITP-ului.

Atunci când nu respectă obligația de a avea asupra lui documentele de mai sus, șoferii riscă amenzi prevăzute în clasa a III-a de sancțiuni, adică de la șase la opt puncte-amendă. Ținând cont de faptul că punctul-amendă are acum valoarea de 145 de lei, vorbim aici despre amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.
Pentru refuzul „înmânării actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea polițistului rutier, precum și refuzul de a permite verificarea vehiculului”, șoferii riscă patru puncte de penalizare.
În cazul în care călătorești cu mașina în afara țării, la toate acestea se adaugă Cartea Verde, care este primită odată cu asigurarea RCA. Trebuie spus că prezența fizică a asigurării RCA nu mai este obligatorie în România, dar absența Cărții Verzi în original se poate lăsa cu o amendă usturătoare când circuli în afara granițelor.

Ce lucruri trebuie să ai neapărat în mașină?

În afară de documente, Codul Rutier mai stabilește obligativitatea dotării mașinilor cu anumite obiecte, cum ar fi trusa medicală, extinctorul și triunghiurile reflectorizante.

„Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate”, prevede legislația rutieră. Din trusa mediaclă nu trebuie să lipsească foarfeca, leucoplastul, plasturii, compresele de tifon, acele de siguranță și o folie de supraviețuire izotermă.

În cazul în care nu respectă această obligație, șoferul unei mașini riscă amenzi încadrate în clasa a II-a de sancțiuni (patru sau cinci puncte-amendă), respectiv amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei.

Chiar dacă legislația din România nu prevede această obligație pentru șoferii autoturismelor, din mașină nu ar trebui să lipsească nici vesta reflectorizantă, depozitată la îndemână în habitaclu. Legislația rutieră din anumite state europene prevede obligativitatea purtării unei veste reflectorizante la ieșirea din mașină, prezența acesteia la bord fiind astfel obligatorie.

sursa: Avocatnet.ro