Acest proiect e de vânzare, pentru mai multe informații: asigurari@asigoo.ro sau pe +4 0723 369 607
AsiGoo.ro-user
Intra în cont
Înregistrare

Asigurarea în caz de accident în altă țară

Home / Blog / Asigurarea în caz de accident în altă țară
Asigurarea în caz de accident în altă țară
adaugat 30 Jul 2021
Distribuie
Nu uitați! În caz de urgență, sunați la numărul gratuit 112, de pe orice telefon mobil sau fix. Serviciile de intervenție vă vor răspunde, oriunde vă aflați în UE.

Dacă aveți un accident pe durata șederii în străinătate, se aplică legea țării în care s-a petrecut accidentul. Aceasta înseamnă că procedura de acordare a despăgubirilor ar putea fi diferită de cea din țara de origine.

Dacă sunteți implicat într-un accident în străinătate, nu părăsiți locul accidentului. Vorbiți cu celălalt șofer și, dacă este cazul, chemați serviciile de poliție și/sau urgență.

Asigurați-vă că notați toate informațiile necesare despre cealaltă persoană implicată și despre împrejurările care au dus la producerea accidentului.

Declararea accidentului

Completați declarația la locul accidentului.

În mod normal, asiguratorul vă pune la dispoziție un document standard. Unele asociații ale asiguratorilor au elaborat un formular european de constatare a accidentelor. Acesta vă va ajuta să colectați rapid toate informațiile necesare și va facilita soluționarea cererilor de despăgubire.

Dacă nu aveți un formular de constatare sau un formular de asigurare, notați neapărat următoarele informații:

  • data și locul accidentului

  • detalii privind eventualele vătămări corporale și daune materialeinformații despre martori (nu uitați să le cereți datele de contact)

  • datele de contact ale celuilalt șofer (nume, adresă, număr de telefon)

  • datele de contact ale firmei la care este asigurat celălalt șofer (inclusiv numărul poliței de asigurare)

  • informații despre celălalt vehicul, inclusiv despre remorcă, dacă este cazul (numărul și țara de înmatriculare, marca și tipul)

  • datele de contact ale secției de poliție căreia i s-a raportat accidentul

  • împrejurările producerii accidentului.

Dacă sunteți de acord, și dumneavoastră și celălalt șofer, cu privire la împrejurările în care s-a produs accidentul, semnați împreună o declarație. Acest lucru va facilita procedurile de acordare a despăgubirilor.

Atenție! Nu vă asumați răspunderea pentru producerea accidentului și nu semnați formularul decât dacă îl înțelegeți în întregime.

Dacă nu cădeți de acord, asiguratorul dumneavoastră va soluționa litigiul cu asiguratorul celuilalt conducător auto. În acest scop, se va baza pe raportul poliției, pe evaluarea daunelor și pe alte informații.

Pentru a vă susține cererea, trebuie să colectați:

  • fotografii

  • declarații ale martorilor și/sau

  • un raport întocmit de poliție.

Trebuie să semnalați accidentul firmei de asigurări, chiar dacă nu doriți să solicitați despăgubiri.

Accidentul s-a produs din cauza dumneavoastră

Vătămarea dumneavoastră și a altor persoane

Polița de asigurare din țara de origine va acoperi întotdeauna vătămarea corporală a altor persoane (răspundere civilă), în orice țară din UE.

În schimb, majoritatea asigurărilor nu acoperă alte tipuri de daune care pot surveni în străinătate, precum rănirea asiguratului, incendiile sau furtul. Înainte de a pleca din țară, întrebați asiguratorul care sunt riscurile acoperite de polița pe care o dețineți.

Asigurarea de răspundere civilă acoperă toți pasagerii autovehiculului, cu excepția conducătorului auto. În majoritatea țărilor din UE, asiguratorul poate propune, însă, o opțiune care să acopere și șoferul.

Despăgubiri - sume

Limitele de despăgubire sunt prevăzute în contractul de asigurare pe care l-ați încheiat. Normele UE garantează un nivel minim de acoperire a răspunderii. Iată sumele minime pentru care sunteți acoperit dacă aveți un accident în altă țară din UE:

Pentru vătămări corporale:

  • 1 120 000 EUR/ victimă sau

  • 5 600 000 EUR/ cerere totală de despăgubire (indiferent de numărul de victime)

Pentru prejudicii materiale:

  • 1 120 000 EUR/ cerere totală de despăgubire

Dacă polița dumneavoastră de asigurare este emisă într-o țară în care sumele acoperite sunt mai mari decât plafonul european, veți beneficia de nivelul respectiv de acoperire în toate țările din UE.

În situația în care prejudiciile provocate depășesc valoarea maximă garantată în țara în care a avut loc accidentul, iar polița dumneavoastră nu acoperă nici ea sume mai mari, veți fi nevoit să plătiți diferența.

 Sursa: https://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/insurance/accident/index_ro.htm