Acest proiect e de vânzare, pentru mai multe informații: asigurari@asigoo.ro sau pe +4 0723 369 607
AsiGoo.ro-user
Intra în cont
Înregistrare

Veniturile mici și „mie nu mi se întâmplă”, principalele motive pentru care românii nu-și fac o asigurare pentru locuință

Home / Blog / Veniturile mici și „mie nu mi se întâmplă”, principalele motive pentru care românii nu-și fac o asigurare pentru locuință
Veniturile mici și „mie nu mi se întâmplă”, principalele motive pentru care românii nu-și fac o asigurare pentru locuință
adaugat 15 Oct 2022
Distribuie
Deși există o legislație care-i obligă pe români să-și asigure locuința împotriva dezastrelor naturale, doar 20% dintre locuințe au încheiată această asigurare, iar volumul asigurărilor facultative este și mai mic, românii invocând veniturile prea mici pentru a-și permite plata unei polițe de asigurare, dar și mizând pe principiul „mie nu mi se întâmplă”.

Președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR), Alexandru Ciuncan, a explicat că, în condițiile în care nivelul de conștientizare al riscurilor este unul destul de mare în fața diverselor evenimente care ar putea fi acoperite cu o asigurare, românii ar încheia o asigurare dacă ar avea venituri mai mari și ar fi mai bine informați.

„Principalul factor pentru care românii nu-și încheie o asigurare în general, nu doar una pentru locuințe, este cel al veniturilor mici. Conform unui sondaj pe care l-am realizat recent, circa 36% dintre români ne-au spus că ar încheia o asigurare dacă ar avea venituri mai mari. De asemenea, 27% dintre români au spus că au nevoie de o informare mai bună, pentru a înțelege care sunt avantajele unei asigurări. Aceasta din urmă este o problemă pe care trebuie să o rezolve asiguratorii.

Încercăm și noi să facem prin noile campanii pe care le-am lansat, ca să poată înțelege mai bine ce înseamnă o asigurare și să ia decizii informate, cum este noua campanie de conștientizare a riscului de furt din locuință. Poate că nu putem să-i ajută pe partea de venituri, dar pe partea de informare, credem că putem să facem mai mult.






Al treilea factor care i-ar motiva pe români să achiziționeze o poliță de asigurare pentru locuinșe, ar fi introducerea deductibilităților fiscale, așa cum s-a întâmplat în cazul asigurărilor de sănătate, care au crescut de 3 ori de când au fost oferite aceste deductibilități. Dacă s-ar introduce aceste facilități fiscale poate că ar crește și acest segment al asigurărilor locuințelor”, ne-a explicat președintele UNSAR.

 


⚡ Te anunțăm GRATUIT prin SMS când expiră: 
✅ RCA ✅ Rovignieta ✅ ITP ✅ Stingător ✅ Permis ✅ Carte de identitate ✳️ Pașaport ✳️ Verificare centrală ✳️ Plată impozit
✳️ Plată întreținere ✳️ Plată la sistem de supraveghere ✳️ Plată revizie instalație gaz ✳️ Abonamente - 3 

Potrivit lui Alexandru Ciuncan, românii trebuie să înțeleagă beneficiile oferite de o asigurare, ceea ce ar putea diminua importanța dimensiunii veniturilor în decizia de a încheia o asigurare. Președintele UNSAR ne-a oferit exemplu unei asigurări pentru furtul din locuințe.

 

„Valoarea unei despăgubiri medii în caz de furt aproape că s-a dublat între 2020 și prima jumătate a acestui an, ajungând la aproape 9.000 de lei. Asta înseamnă, aproape dublul salariului mediu net pe economie, așadar cei care au avut o asigurare pentru furtul din locuință au fost scutiți de pierderea a două salarii.

Dar asta este doar dauna medie, pentru că avem cazuri în care daunele sunt de zeci de ori mai mari decât salariul mediu lunar. Ce să mai spun de celelalte tipuri de daune, în cazuri mult mai grave, în caz de incendiu sau alte dezastre”, ne-a mai explicat președintele UNSAR.

Potrivit lui, din cele 9,6 milioane de locuințe, doar 1,8 milioane au asigurare obligatorie, iar în cazul celor facultative, aceasta este prezentă doar în cazul a 1,6 milioane locuințe.

„Din păcate, doar 20% dintre locuințe au o asigurare obligatorie și doar 17% au și o asigurare facultativă. Cele mai multe sunt în mediul urban, circa 60% din total. Mulți merg pe ideea că «mie nu mi se întâmplă» și nu-și fac o asigurare. Cei mai mai mulți care au o asigurare încheiată, din păcate, au trecut deja printr-un eveniment nefericit”, ne-a mai spus Alexandru Ciuncan.

Despăgubirile în caz de furt din locuință ai crescut în perioada pandemiei

Deși mulți români au fost nevoiți să stea acasă, din cauza restricțiilor din pandemie, iar numărul infracțiunilor a mai scăzut, conform datelor Poliției Române, dar, în mod surprinzător, despăgubirile plătite de asiguratori în cazul furturilor din locuințe au crescut în 2020 în comparație cu 2019.

Alina Bărbulescu, specialist în asigurări generale din cadrul UNSAR, a explicat că această cifră a crescut din cauza modului de operare al hoților, deoarece sunt tot mai mulți care pătrund în locuințe despre care au informații legate de bunurile de valoare.

Cu alte cuvinte, hoți nu-și încearcă norocul, ci merg la sigur, mizând pe o sursă de informare în prealabil.

„Hoții merg către o locuință care este mai atractivă, care se află într-o zonă mai scumpă, iar unii merg la pont și de aceea valoarea despăgubirilor a crescut. În prezent, valoarea unui dosar de despăgubire poate fi și mai ridicată din cauza inflației, deoarece s-au scumpit unele bunuri”, ne-a mai spus Alina Bărbulescu.

Potrivit ei, asigurările care să acopere și furtul din locuință sunt puțin răspândite în România deoarece românii prioritiează alte riscuri și mai puțin pe cele legate de eventualitatea de a fi „călcat de hoți”.

„De cele mai multe ori, asigurările sunt făcute doar pentru clădire în sine, asigurații punând pe primele locuri riscurile date de incendii, inundații, cutremure și așa mai departe. Abia după acestea vin celelalte opțiuni, printre care și asigurarea bunurilor pentru situații de risc, cum ar fi furtul, acte de vandalism sau inundații produse de vecini, de exemplu”, ne-a mai explicat specialista în asigurări din cadrul UNSAR.

Pentru a crește conștientizarea riscurilor de furt din locuințe UNSAR și Poliția Română au demarat campania #sigurACASĂ, ocazie cu care au realizat și un sondaj pentru a înțelege percepția românilor față de riscurile ridicate de hoți. Pentru datelor sondajului citat, riscuri cele mai mari pe care le iau în calcul românii sunt cele de incendiu și cutremur, în timp furtul și alunecările de teren sunt cele mai puțin indicate de respondenți.

Deși 87% dintre participanții la sondaj sunt că este importantă și foarte importantă protecția locuinței împotriva furturilor, cei mai mulți nu au niciun fel de protecție specializat pentru a preveni cazurile de furt.

Circa 2% dintre români au răspuns spontan că se bazează câini.

Sursă: wall-street.ro